Tudomány

Egy kulcsfontosságú változás miatt válhatott a koronavírus globális fenyegetéssé

Egy kulcsfontosságú vírusfehérje egyetlen változása segíthetett a COVID-19 mögött álló koronavírusban az állatokról az emberekre való ugrásban. Ezt a változást mutációnak nevezik. És lehet, hogy kirobbantotta a vírust a mai csapássá.

A mutáció segíthet abban, hogy a vírus tüskefehérje erősen rögzüljön a gazdaprotein emberi verziójához. A koronavírus megragadja az ACE2 fehérjét, hogy belépjen és megfertőzze a sejteket. Ott a vírus másolatot készíthet önmagáról. Ez a mutált vírus erősebben képes az emberi sejtekhez való záródásra, mint más koronavírusok. Az is jobb, ha másolatot készít magáról a laboratóriumban termelt emberi tüdősejtekben.

Ezt jelentette egy tudóscsoport július 6. -án a Cellben.

„E mutáció nélkül nem hiszem, hogy a járvány úgy történt volna, ahogy történt” – mondja James Weger-Lucarelli. Ő virológus. A Virginia Tech-nél dolgozik Blacksburgban. A COVID-19 globális terjedése kevésbé valószínű lett volna e változás nélkül, mondja.

Hogy honnan jött a koronavírus, egyelőre rejtély. De fontos kitalálni, hogy egy állatvírus hogyan nyerte el az emberek megfertőzésének képességét. Ez segíthet a kutatóknak vírusellenes szerek vagy vakcinák kifejlesztésében, hogy megakadályozzák az ismételt előfordulást, mondja Weger-Lucarelli.

Andrew Doxey számítástechnikai biológus. Nem vett részt a tanulmányban. A kanadai Waterloo Egyetemen dolgozik. Az új eredmények arra utalnak, hogy a mutáció fontos. De, Doxey megjegyzi, „ez potenciálisan egyike a többnek”, amelyek lehetővé tették az állatokról az emberekre való átugrást. „Nem feltétlenül ez az egyetlen mutáció” – mondja.

Ramón Lorenzo Redondo egyetért. Ő virológus. Az északnyugati Egyetem Feinberg Orvostudományi Karán dolgozik Chicagóban, Illinoisban. A kutatók olyan megközelítést alkalmaztak, amelyet általában nem használnak vírusokra, mondja. Ez azt jelenti, hogy a módszer figyelmen kívül hagyhat más fontos mutációkat.

A tanulmányban Weger-Lucarelli és munkatársai a koronavírus több mint 182 000 genetikai tervét elemezték. Összehasonlították az emberi vírusokat négy koronavírussal, amelyek nem fertőzik meg az embereket. Mindegyik denevérből vagy pangolinból érkezett. Olyan különbségeket kerestek, amelyek elősegíthették a koronavírus terjedését az emberek között. A csapat megvizsgálta az aminosavak változásait. Ezek a vírus tüskefehérjének építőkövei.

A keresésük egy fontos különbséget mutatott ki. Az állati vírusokban a treonin nevű aminosav jelenik meg egy helyen. A COVID-19-t okozó koronavírusban azonban ezt a helyet az alanin aminosav váltja fel.

Az alaninnal végzett mutációt T372A -nak hívják. A kutatók azt jósolják, hogy a T372A mutáció eltávolítja a tüskefehérjét fedő cukrokat. Ezek a cukrok „akadályozhatják” – mondja Weger-Lucarelli. Tehát eltávolításuk révén a vírus jobban hozzáférhet az ACE2 -hez. Ezután könnyebben betörhet a sejtekbe.

A kísérletek azt sugallják, hogy ez történik.

A csapat látta, hogy amikor egy alanint tartalmazó vírus bejut a laboratóriumi körülmények között termelt emberi tüdősejtekbe, több másolatot készít önmagáról, mint a treonint tartalmazó változatok. A jövőben a kutatók más mutációk tanulmányozását tervezik. Tudni akarják, hogyan segíthettek más változások egy állatvírus alkalmazkodásában az emberekhez.

Arinjay Banerjee szerint nem világos, hogy mikor jelent meg a T372A mutáció. Virológus Kanadában. A Saskatchewani Egyetemen dolgozik, és nem vett részt az új tanulmányban.

A treonin tartalmú denevér koronavírus fertőzheti meg először az embereket. Aztán talán gyorsan elfogadta az alanint. Ez a változás megkönnyíthette volna a vírusnak az emberek megfertőzését. Vagy lehetséges, hogy az alanin denevérekben vagy más állatokban jelent meg az ugrás előtt. „Ezek a kérdések szerintem még mindig kiemelkedőek” – mondja Banerjee.