Természet

Törvényes fakivágás

Vannak olyan körülmények, amikor nincs szükség fakivágási engedélyre, így a fakivágás nem számít illegálisnak. Néhány példa erre:

  • kertben, templomkertben vagy közterületen
  • 8 cm-nél kisebb átmérőjű fák esetében
  • egy kártevő vagy betegség terjedésének megakadályozása érdekében, ahogy azt a kötelező növény-egészségügyi közlemény előírja
  • naptári negyedévente legfeljebb 5 köbméter faanyag engedély nélkül is megoldható

 

Ha aggódik a helyi fakivágás miatt, és a fenti forgatókönyvek kizárása után továbbra is azt gyanítja, hogy valaki engedély nélkül vágott ki fákat, akkor kövesse online tanácsainkat a feltételezett illegális tevékenység bejelentésével kapcsolatban.

Annak érdekében, hogy segítsen nekünk kezelni és reagálni az állítólagos illegális fakivágásokról szóló bejelentésekre, van néhány ellenőrzés, amelyet el kell végeznie, mielőtt bejelentést tesz nekünk. Ezek közé tartozik annak ellenőrzése, hogy a munkához van-e már engedély, vagy a munka része az infrastruktúra kezelésének pl. autópálya hatóságok, energiahálózati társaságok vagy vasúti hatóságok.

 

Ha ezek az ellenőrzések nem oszlatják el aggályait, jelentse az esetet nekünk az Erdészeti Bizottságnál. Szükségünk lesz néhány részletre a fakivágással kapcsolatban, hogy kivizsgálhassuk, mint például a pontos hely, a kivágás megkezdésének időpontja és az, hogy ki végzi. Ez az információ lehetővé teszi számunkra, hogy kivizsgáljuk a bejelentést, és felmérjük, hogy szükség volt-e engedélyre, és ahol volt, megtesszük a szükséges végrehajtási intézkedéseket.

Megnyugtató, hogy a közvélemény gyakran a szemünkként és fülünkként viselkedik, proaktívan jelentve az állítólagos illegális fakivágás eseteket, amikor valami nem tűnik egészen „jónak”; segít megvédeni fáinkat, erdeinket a hosszú távú, sőt visszafordíthatatlan károktól. Szóval ezért hálásak vagyunk.