Gépészet

Élelmiszeriparban használt villanymotor

A gépesítés, a motorok feltalálása sok iparágat hozzá tudott segíteni a fejlődéshez, a tömeges gyártáshoz, mely egy olyan népes populáció esetében, mely ma a Földön él, indokolt is.

A legelterjedtebb és talán legszélesebb körben használt motorok napjainkban a villanymotorok, melyeket tényleg szinte bárhol megtalálhatunk már, ahol gépi erővel történő gyártás, mozgatás történik. A nagyon sokféle platformon közül fő területként emelhetjük ki az élelmiszeripart és ennek különféle ágazatait. Bár a villanymotorok egyszerűbb szerkezetek, mégis létfontosságúak sok modern üzem fenntartásához.

A villanymotor egy beszélő név, ugyanis egy hajtóműből és egy motorból álló homogén, kompakt egységről van szó. Ha egy kicsit mélyebbre ássuk magunkat ebben a témában, akkor talán ismerősnek is találhatjuk majd ezeket a szerkezeteket, mert már a középiskolai fizika órákon már érintőlegesen találkozhattunk velük. Történelmi érdekesség, hogy ezek a motorok már az 1928-as évben megjelenik, amikor egy Albert Obermoser (bruchsali konstruktőr és vállalkozó) feltalálta az “előtét motort”.

A későbbiekben ezen a kezdeti stádiumban lévő technológián sokat változtattak, fejlesztettek, új hajtóműfajtákat találtak fel a motorhoz, ami még hatékonyabbá tette azt és ezáltal a gépiesítés folyamata az ipar világában jelentősebb lett. A villanymotor ma már az ipar egyik területén sem nélkülözhető, ahogy fent említettük az élelmiszeriparban sem, a hentes üzemekben, italgyárakban egyaránt előfordul, de ezeken túlmenően is rendkívül sokrétű az alkalmazási lehetőségeik: ezek hajtják autóiparban, a repülőtereken, szórakoztatóiparban a gépeket.

Azért is minősül a villanymotor kiváló választásnak szinte akárhová, mert még a legszűkebb helyre is passzolnak méretük miatt. Sokan közülük kicsik és laposak, viszont a piaci kínálatban megtalálhatóak a nagyobb darabok is, melyek méretükből adódóan teljesítményben is nagyobbak, vannak, amik 100, vagy akár 70 000 Nm közötti nyomatéktartományra képesek.

Még szintén kedvelheted...