villanymotor
Gépészet

A villanymotor környezetvédelmi kérdései autóknál

Egyes üzleti és politikai víziók szerint az elektromos autók jelenléte olyannyira növekedni fog a jövőben, hogy hamarosan dominálni fognak, hosszú távon pedig a villanymotorok ki is szorítják a hagyományos, belső égésű motorokat.

Ráadásul számos „zöld” beállítottságú politikai és gazdasági hatalmi szereplő számára ez nemcsak lehetséges jövőkép, hanem kifejezetten egy megvalósítandó küldetés is, amelynek propagálása során gyakran erkölcsi elvárásokat támasztanak. Tény, hogy a környezetvédelmi szempontok igen látványosak a villanymotor vs. belső égésű motor vitában, illetve a fenntarthatóság tényleges, globális veszélye ennek kihangsúlyozását alátámasztja. Mégis számos, kevésbé progresszív szakértői és fogyasztói réteg reflektál kritikusan a villanymotorral működő autók felmagasztalására, ezáltal védelmezve a hagyományos autók létjogosultságát.

A témát közelebbről megvizsgálva el kell ismerni, hogy a villanymotor közvetlen környezetterhelése valóban minimális, hiszen nincs gázkibocsátás és egyéb melléktermék, ezáltal nincs levegő és zajszennyezés sem. Elméletileg az áram előállítása sem jelent kirívó terhelést, ugyanis ennek léteznek hagyományos, megújuló formái (lásd: szél/vízerőművek, napkollektorok). Habár a villanymotor segítségével nagymértékű környezetszennyezést lehet elkerülni, azért ennek a típusnak is vannak rejtett, káros hatásai.

Ilyen például a nagymennyiségű akkumulátor gyártás és újrahasznosítás folyamatai, amelyek több ártalmas anyag kibocsátásával járnak. Némely elemző szerint ennek összesített mértéke megközelíti a benzin és dízelmotorok szennyezését, így az említett társadalmi vita némileg fel van fújva és inkább egyfajta lobby marad.

Még szintén kedvelheted...