Gyereknevelés

A kötődő nevelés következménye

A kötődő nevelés lényege, hogy a baba átélje a biztonságot, hogy mindig van a közelében valaki, ideális esetben az anya, a szülő, aki válaszol a szükségleteire.

Aki szeretettel és megértéssel fordul hozzá, nemcsak betömi a szájába a cumit, vagy ridegen pelenkát cserél, hanem aki gyengéden, a babára hangolódó szeretettel képes ezt csinálni. Erre egy jó nevelőszülő is képes. És a fizikai közelség is nagyon fontos alapja ennek. Ennek pedig hosszútávú következménye, hogy az így szocializálódott gyermek sokkal nagyon empátiával rendelkezik.

Nagyobb a világba vetett bizalma és hite, érzelmi alapokkal ruházza fel az életre vonatkozóan. Máshogy áll hozzá a kapcsolatokhoz, az emberekhez az ilyen személy, az ilyen családok érzelmi klímája is sokkal melegebb. Ebből kiindulva pedig hosszútávon tud egy gyermek táplálkozni érzelmileg is, elmondhatatlan előnyökkel indulhat az életben, hiszen egy szimpátiát sugároz magából a pozitív attitűd és empátiakészség miatt.

De ehhez ezt a közeli szeretetet át kell élnie gyerekként, hogy aztán később ezt tudja átadni másoknak is. Mert az tud szeretetet adni, aki kapott is. Nem rideg, távoli kapcsolatok jellemzik majd, nem lesz érzelmi hűtőszekrény, sőt, később intelligens, érzelmileg is intelligensebb, még bátrabb, kevésbé agresszív, kreatívabb, empatikusabb lesz.

Még szintén kedvelheted...