parketta
Ingatlan

Milyen stílusú parketta való nekem?

Otthonunk megtervezése izgalmas életesemény, különösen, ha esztétikai vonatkozásokról van szó. A megfelelő parketta kiválasztása bizony nemcsak funkcionális és pénzügyi kérdés, hanem kimondottan stílusbeli megfontolás, amely hosszú távon meghatározza majd otthonunk szépségét és hangulatát.

Mivel manapság rendkívül széles a választék, illetve folyamatosan hullámzik a divat, így a döntés során tudatosan kell végiggondolni, hogy ingatlanunk stílusához valójában melyik parketta illik a leginkább. A továbbiakban ezzel kapcsolatban igyekszünk néhány hasznos sarokpontot támasztani:

Klasszikus:

Amennyiben historikus eredetű vagy jellegű az otthonunk, akkor érdemes tömörfa parkettát választani. Ezek közül is a hagyományos, csaphornyos változat a legjobb választás. Díszesebb házak, lakások esetében még ízlésesebb lesz a padlózat, ha olyan dekoratív lerakási mintákat alkalmazunk, mint a halszálka, átló, mozaik.

Eklektikus:

Amennyiben otthonunk változatos, eltérő stíluselemekből építkezik, akkor a burkolatot tanácsos szolidabb formában hagyni, hogy az összkép ne legyen túl „zajos”. Válogassunk elsősorban a szalagparketták közül és az egyszerűbb, főként a horizontális illesztést preferáljuk.

Mediterrán:

Ehhez a stílushoz nem szükséges „puccos” burkolatot választani, így a könnyedebb, akár rusztikusabb darabok lehetnek a nyerők. Mivel bizonyos fenyőfák jól illeszkednek a mediterrán hangulathoz, ezért a hajópadló első osztályú választás lehet.

Modern:

A minimalizmusra való törekvést nagyszerűen támogatják az olyan letisztult burkolattípusok, mint a svédpadló, vagy némely prémium minőségű laminált parketta.

Még szintén kedvelheted...